Skip to content

 

 

 

Tech-sjov med stemmen

Hent sidens tekst og node som printvenlig pdf

Baggrund

Ideen med denne videos aktiviteter er at åbne lidt op for alle de sjove muligheder, der findes, når vi kombinerer den moderne teknologi og stemmen. Vi har taget udgangspunkt i to stykker gear, der gerne skulle være tilgængelige for alle folkeskoleelever – mixeren og den gratis app ”Bandlab”. Måske har din skole derudover andet sjovt gear – effektpedaler, loopstations eller lignende, og så er jo bare om at kaste dem med ind i puljen. 

Vores håb er, at eleverne vil opleve nye muligheder for arbejdet med stemmen, at vokaleffekterne vil hjælpe dem til at glemme stemmeblufærdigheden, og at de vil blive inspirerede til at bruge deres stemmer kompositorisk og gerne samskabende. 

Introduktion til mixeren 

I næsten alle musiklokaler står en mixer. De er ikke helt ens, men de væsentligste funktioner går igen, og har du først fået styr på dem, er du godt i gang. På videoen gennemgår Kristoffer de vigtigste funktioner, vi skal bruge, når vi arbejder med stemmen: 

• Tænd for højtalere og mixer.

• Sæt mikrofonen i den ønskede kanal (med XLR-kabel).

• ”Gain” styrer mikrofonens eller instrumentets generelle lydstyrke. Her sørger vi for, at signalet hverken er for kraftigt eller overstyrer, eller at det er alt for svagt. Derefter bruger vi volume-knappen (fader) til at styre volumen fra sang til sang. 

• ”EQ” (equalizer) styrer de forskellige frekvensområder. Her er der typisk 2-4 drejeknapper, der hver især styrer low, mid og high. Nogle EQ’s har variabel mellemtone. I så fald vil der være én drejeknap, der styrer frekvensen, og en anden, der styrer, om frekvensen skal boostes eller fjernes.

• ”Pan” (panorering) styrer, hvor meget lyd der kommer ud af højre og venstre højtaler. Står den i midten på ”kl. 12”, er der lige meget signal i begge højtalere. 

• ”Mute/on”. Hver kanal har en mute-knap, som ‘slukker’ den givne kanal. På Yamaha-mixere er der i stedet for en ON-knap, som skal være tændt, for at kanalen er aktiv.

• ”Fader”. Hver kanal har en fader, der bestemmer, hvor meget af signalet fra kanalen der skal sendes videre til stereo-mixet.

• ”Stereo fader” (master) styrer lydstyrken på alle kanaler.

 

Gå til toppen for at downloade hele materialet