Skip to content

Hent sidens tekst som printvenlig pdf

Musik med afstand – Skoletaske-jam med Vocal Painting tegn

Om øvelsen

I en ”skoletaske-jam” kombineres musikalsk skaben og rytmik på en nem og sjov måde. Processen er hurtig, så eleverne oplever på ganske kort tid at skabe musik i fællesskab, og at være en del af et musikalsk flow.

Sådan fungerer det:

1. Alle har et minut til at finde en genstand fra der es skoletaske, der kan bruges som et instrument. Alt,

der kan frembringe en lyd, fungerer. For eksempel nøgler, kuglepenne, madkasser, linealer osv.

2. På skift præsenterer hver person sit instrument og den l yd, der kan laves med det.

3. Til en fælles puls sættes instrumenterne , et efter et, sammen til et fælles improviseret beat. Hver deltager finder på en rytme med sit instrument.

Gør gerne noget ud af, at alle holder deres egen rytme hele vejen igennem. Hvis det er for svært, kanman med fordel lade eleverne være sammen to og to og hjælpe hinanden med at holde r ytmen. Medde mindste elever, kan man dog nøjes med, at de laver lyd på deres instrument, og ikke nødvendigvis holder et fast ostinat.

Diriger musikken og skab en lille komposition

Det musikalske tegnsprog ”Vocal painting” er en nem måde at dirigere eleverne og på den måde skabe enlille live-komposition. I videoen viser vi de 5 tegn:

Hvem (altså hvilken gruppe skal følge det kommende tegn)

Start

Stop

Lydstyrke

Fortsæt

Dirigenten viser altid HVEM skal gøre HVAD og HVORNÅR.

Ideer til videre udvikling

Lad eleverne være dirigenter

Lav en rap eller en sang til beatet. Det kan fx handle om skolen, frikvarteret og alt mulig andet. LINK TIL CUT UP VIDEO

Lav et break: læreren kan selv lave et break eller eleverne kan lave breaks i mindre grupper. Man kan også bede grupperne om at navngive deres breaks, så det kan ”kaldes frem” undervejs. Fx Harry Potter-break, fodbold-break eller hvad de kan finde på.

I mindre grupper kan eleverne selv lave et beat, eller måske ligefrem mini-komposition, som kan fremføres for resten af klassen.

Om materiealet:

Inspireret af bogen Icebreakers af Tine Fris og Kristoffer Fynbo Thorning – se flere icebreakers her: https://breaktheice.dk/.                                                  Vocal paintingdirektion er udviklet af Jim Daus Hjernø lær mere Vocal Painting ved at downloade app’en ”Vocal Painting”.