Hent sidens tekst som printvenlig pdf
”Musik med afstand” – Lille Ole i skoven
Om sangen
’Lille Ole i skoven’ er kendt og brugt af mange spejdere, og lejrbålssang-repertoiret er et oplagt sted at kigge, når man skal finde materiale til udendørs musikundervisning.
I denne lille sangleg kommer vi på skovtur med Ole, som møder en bjørn, en ulv, en abe, en malkeko, en malkepige – og så er der i øvrigt plads til, at I selv finder på mange flere karakterer, som Ole kan møde på sin vej, og på den måde sætte jeres eget personlige præg på sangen.
Der ligger allerede en klappefigur i den oprindelige udgave, men der er mulighed for at sætte endnu mere bodypercussion på, og så kan I dramatisere den lille historie.
Tekst:
Lille Ole i skoven mellem træerne vandrer, og så
pludselig møder han en kæmpestor bjørn/stor farlig ulv/sjov abekat/stor malkeko/sød malkepige
Ti-ri-a..
Holdria tiria, holdria (fagter) x3
Holdria tiria ho.
Indstudering
Sæt jer i en rundkreds med afstand
Show, don’t tell: syng for og inddrag fagter. Lad eleverne imitere uden yderligere forklaring
Invitér eleverne til at finde på flere karakterer ved at synge frem til strofen ”- og så pludselig møder han en ___ ”, hvorefter eleverne skal være kreative og finde på næste karakter.
Forslag til aktiviteter
Bodypercussion:
I omkvædet ligger oprindeligt et mønster, der siger *lår – klap – knips*, hver anden gang afløst af fagter i stedet for knips.
Alternativ for de yngste elever, der endnu ikke har lært at knipse;
peg tommelfingrene opad og lav en ”kaste”-bevægelse over skuldrene = *lår – klap – kast*
Sæt mere bodypercussion på ved at inddrage et mønster i ¾ i verset,
f.eks. *bryst – knips – knips*.
Flerstemmighed – solfa:
Del holdet op i to grupper. Lad den ene gruppe synge melodi og lave fagter, mens den anden gruppe synger en simpel solfastemme på grundtone og kvint. Solfastemmen kan til en start dirigeres med solfa-håndtegn, hvor eleverne er med på håndtegnene, men ret hurtigt vil I kunne kombinere solfa-stemmen med ovennævnte bodypercussion-figur.
DO – SO – SO – DO x2
Ti-ri-a… (syng med på melodi eller bliv på kvinten)
DO – SO – SO – DO x2
Stumsang:
Prøv at synge den lange række af dyr i omkvædet med stumsang, hvor I kun viser bevægelser uden at synge toner. Stumsang er med til at skærpe opmærksomheden omkring intonation, og faktisk kan eleverne efterfølgende komme til at synge mere rent ved engang imellem at synge inde i hovedet.
Øvrige udvidelsesmuligheder
Dramatisér sangen ved at uddele de forskellige roller blandt eleverne og lad dem gå ind i midten af rundkredsen og vise deres karakter, når I kommer til deres vers.